Trauma verwerking bij Psychotherapie Haarlem

Geregeerd door het verleden

Een trauma is een echo. Een heftig gevoel dat je in het verleden opdeed; bijvoorbeeld omdat je iets vreselijks meemaakt of gezien hebt, steekt onverwacht de kop op en neemt het roer over.

Als je iets meemaakt dat je intens raakt, heb je tijd nodig om dat te verwerken. In het beste geval kun je bij familie of vrienden terecht met je verhaal. Je besteedt er tijd aan. Je doet moeite om het een plek te geven. En dan gaat het leven weer door. Het kan goed zijn dat je de gebeurtenis zelfs al een beetje begint te vergeten.

Totdat, plots, zonder aankondiging de echo aangewakkerd wordt. Dat kan zijn omdat je iets ziet of voelt dat lijkt op dat gevoel van toen. Het kan een geur zijn, een geluid, maar het kan ook van binnen ontstaan zonder dat je eigenlijk precies weet waarom. Vanaf dat moment breekt je trauma in alle hevigheid door: je kunt het niet loslaten, je krijgt nachtmerries, kunt ineens heel boos worden. Je leven wordt geregeerd door de echo van die gebeurtenis. Of je wilt of niet.

EMDR therapie in Haarlem

EMDR betekent ‘Eye Movement Desensitization and Reprocessing’. Door middel van oogbewegingen ben je tegelijkertijd bezig met het heden en het verleden. Deze techniek is erg succesvol om de vastgelopen verwerking van traumatische ervaringen weer op gang te helpen. Zonder dat we uitgebreide gesprekken hebben en in relatief korte periode.

De eerste sessie is meestal heftig, dan pakken we dat moment even stevig beet. Daarna werkt EMDR met positieve stappen weg van dat moment en zul je je snel meer ontspannen voelen in jouw situatie.

Online therapie

Trauma kan ook goed behandeld worden met online therapie, dit kan helemaal in je eigen tijd en tempo. Interesse? Klik dan even door naar: therapie online.

Contact met psychotherapie Haarlem

Wil je advies bij het kiezen van een goede psycholoog die jou het beste kan helpen met jou klacht. Bel dan voor persoonlijk en passend advies. Onze telefonisten zijn allemaal geschoold in de psychologie, zo kunnen ze jou goed helpen. Wij kunnen gelijk een afspraak inplannen bij een psycholoog, zodat je snel aan de slag kunt. Vaak is er geen wachtlijst!
Bel 085-4014720.