Familieopstellingen in Haarlem

Met regelmaat werk ik met zogeheten ‘opstellingen’. Dat zijn driedimensionale verbeeldingen van het netwerk waarin jouw klacht of vraag zich afspeelt. Zo’n opstelling geeft je heel snel heel veel inzicht over bepaalde aspecten van je situatie. En omdat het zo fysiek is, begrijp je het niet alleen met je hoofd, maar in je hele wezen.
Laat het me toelichten

Niemand is alleen. Niemand komt nergens vandaan.

Jouw leven speelt zich af in meerdere ‘systemen’. Dat kan je gezin zijn, maar ook een bedrijf, de familie waar je uit voort komt of bijvoorbeeld een hechte oude vriendenclub. Het is een groep met haar eigen regels en wetten, waar iedereen zo zijn rol heeft.

Het netwerk, de rollen en patronen zijn doorgaans onzichtbaar. Maar ze bepalen in heel veel gevallen hoe je je gedraagt, of vooral, hoe je je niet kunt gedragen. Je kunt het bijna niet zien, maar het komt wel naar buiten; in jouw klachten.

De intense beleving van jouw wereld

Met een ‘opstelling’ krijg je de onzichtbare onbewuste processen en patronen in jouw systeem klip en klaar te zien. Je staat letterlijk tussen de mensen uit jouw ‘systeem’. Dat levert bijna altijd onmiddellijk inzicht op. De abstracte en onmerkbare onderlinge patronen worden plotsklaps zichtbaar. Je ziet relaties, je herkent gedrag en je snapt meteen wat jouw kan helpen.

Je beleeft wie je bent én waarom je zo bent.

Dat is soms best even heftig. Daar sta je dan. Tussen allemaal mensen die jouw dierbaren voorstellen. Ze reageren op je. Jij reageert op hen. Je beleeft de dingen die je normaal zou analyseren en bestuderen. En door die beleving begrijp je het allemaal pas echt goed.

Hoe werkt een familieopstelling?

Je maakt zelf de opstelling. Je kiest, uit een groep deelnemers, intuïtief de plaatsvervangers voor jou, je familieleden en/of andere personen die een rol spelen in het systeem waar je vraag mee samenhangt. Je zet ze in de ruimte. Zodra ze geplaatst zijn ervaren zij de gedachten en de emoties van de mensen die zij vertegenwoordigen.

Hun reacties, hun bewegingen, laten doorgaans heel snel en haarscherp zien wat er speelt. Dat is een intense ervaring. Niet alleen voor de vraagsteller maar ook voor de plaatsvervangers. Het levert daarom alle deelnemers waardevolle inzichten op over eigen thema’s en vraagstukken. Je ziet dan ook vaak dat mensen die ooit onderwerp waren van een familieopstelling later terugkomen om anderen te helpen.

En dan ga je met de opstelling aan de slag. Want buiten het inzicht, willen we natuurlijk vooral ook op zoek naar de oplossingen. We werken vooral met de volgende drie oplossingsrichtingen:

  1. Alles binnen een groep moet een plek krijgen. Wordt iets of iemand verzwegen, en je geeft het een plek in de opstelling, dan merk je dat je letterlijk ‘lucht’ krijgt en de energie weer gaat stromen.
  2. Wat eerst komt, komt eerst. Onopgeloste problemen in vorige generaties hebben invloed op latere generaties. Door hiernaar te kijken en dit los te leren laten voel je je meer vrij om je eigen leven te leven.
  3. Het herstellen van de balans tussen geven en ontvangen tussen mensen. Sommige mensen ontzeggen zichzelf geluk omdat ze geleerd hebben alleen maar te geven en niet te ontvangen.

Prachtig resultaat

Het ervaren in een opstelling en je eigen plek innemen in je systeem van herkomst, geeft een gevoel van heling op een diepere laag. Daarbij is de collectieve ervaring, de bijdrage van anderen en het samen onderzoeken van verbanden een verrijkende ervaring die je ook zonder klacht veel op kan leveren.

Contact met psychotherapie Haarlem

Wil je advies bij het kiezen van een goede psycholoog die jou het beste kan helpen met jou klacht. Bel dan voor persoonlijk en passend advies. Onze telefonisten zijn allemaal geschoold in de psychologie, zo kunnen ze jou goed helpen. Wij kunnen gelijk een afspraak inplannen bij een psycholoog, zodat je snel aan de slag kunt. Vaak is er geen wachtlijst!
Bel 085-4014720.